‘Liefde in tijden van cholera’ is een beroemd boek van Gabriel García Márquez. Met een knipoog naar die titel presenteert schrijversplatform De Kneep nu een aantal activiteiten die toch dóór kunnen gaan, ondanks de pandemie: ‘liefde in tijden van corona, liefde voor de taal’.
‘De pandemie zet een streep door een aantal van onze activiteiten’, aldus voorzitter Willem van Beek. ‘Reguliere schrijversbijeenkomsten kunnen niet doorgaan en manifestaties waaraan we zouden deelnemen zijn gecanceld of uitgesteld. Maar we zitten niet bij de pakken neer.’
En dus heeft De Kneep het vizier gericht op andere activiteiten. Zoals het opzetten van een Schrijverspagina op deze website en de samenstelling van Podcasts met schrijvers uit de regio. ‘Wezenlijk’, aldus voorzitter Willem van Beek, ‘omdat we daarmee kunnen doen wat onze kerntaak is: een platform bieden aan schrijvers uit de regio. Veel mensen weten niet dat we dichtbij geweldige taaltalenten hebben rondlopen en dat er boeken worden uitgebracht die absoluut de moeite waard zijn om te lezen’.
De Schrijvers pagina laat de profielen zien van de taaltalenten: wie ze zijn, waar hun liefde voor taal vandaan komt en wat ze reeds publiceerden. Er zijn in deze regio meer dan 150 schrijvers (m/v) actief en de bedoeling is dat in de komende maanden van ieder een actueel profiel verschijnt. De eerste portretten staan al online en er komen er iedere week enkelen bij.
Ook nieuw zijn de Podcasts met schrijvers uit de regio. In de reeks ‘Dichterbij de schrijver’ vertellen ze over hun leven als schrijver, hun eerste taaloefeningen en hun ambities. Gastheren in de tafelgesprekken zijn afwisselend Marco van de Plasse en Willem van Beek, die ieder op eigen wijze de gasten uitdagen. Onder anderen Cobi van Baars, Gerard Sonnemans, Mientje Wever, Jan van Bergen en Geurt Franzen vertellen hun verhaal en lezen een stuk uit eigen werk voor. Er zijn ook enkele songwriters te gast, die hun eigen liederen ten gehore brengen.
Naast deze projecten werkt De Kneep aan een aantal taalfestijnen in 2021. De samensmelting van vier gemeentes tot de nieuwe gemeente Land van Cuijk is een concrete aanleiding voor die taalfestijnen. Er komt op 13 maart, in de Boekenweek, geen Boek&Bal, maar wel een spetterend festival, TAAL AAN DE MAAS geheten. Dat vormt het startsein voor meer taalbeweging in de regio. Daarover binnenkort meer.