In memoriam Willem van Beek

Zondagochtend 25 februari 2024 is Willem van Beek overleden, bestuursvoorzitter van Stichting De Kneep en tevens voorzitter van onze gelijknamige stuurgroep. Willem leed aan slokdarmkanker. De noodzakelijke tumoroperatie in het Radboud-UMC in Nijmegen is hij helaas niet meer te boven kunnen komen.

Willem is al vanaf de start, ruim vijf jaar geleden, betrokken bij De Kneep. Eerst als lid van de stuurgroep en na twee jaar als voorzitter hiervan. In die hoedanigheid heeft hij op zijn eigen bevlogen en gedreven wijze talloze talige activiteiten van De Kneep mede in gang gezet, georganiseerd en uitgevoerd. De allereerste was het regionale Boek&Bal, een taalfestijn dat later verder is gegaan onder de naam ‘Taal aan de Maas’. Daarnaast is hij profielen van schrijvers gaan maken voor de website, heeft hij veel content aangeleverd voor de nieuwsbrieven en is hij – vanaf het eerste coronajaar –  met regelmaat schrijvers gaan interviewen voor de podcast ‘Dichter bij de schrijver’ en voor het boekenprogramma ‘Boek&Praat’ in de schouwburg van Cuijk. Ook was Willem richtinggevend bij een aantal boekuitgaven van onze stichting, zoals het fraaie ‘Zijwieltjes & Verzuurde benen’ en was ie nauw betrokken bij de afdeling ‘DWARS’, welke regelmatig een schrijverssoos organiseert en het begrip ‘kwarTAALdichter’ introduceerde. Maar wellicht het indrukwekkendste wapenfeit van Willem in Kneepverband is de organisatie en uitvoering van het ‘Literair Adieu’. Een ludiek en mooi idee, waarbij het verdwijnen en samengaan van de vijf oude gemeenten in het Land van Cuijk tot één grote van ruim 90.000 inwoners, de leidraad was. In alle vijf voormalige gemeenten is een lokaal- en regionaal taal- en muziekfestijn gehouden, telkens met een bijdrage van de desbetreffende burgemeester of wethouder. En dit allemaal binnen het jaar. Een prestatie van formaat. En Willem was de spil, zo je wilt de spin in dit proces.

Activeren, organiseren, en verbinding zoeken. Wellicht zijn dit de drie hoofdzaken die Willem hebben gekenmerkt als voorzitter van De Kneep.

Zo zullen we aan hem denken, zo ook zullen we hem gaan missen!

W i l l e m
‘Dank voor wie je was,
leg je neer bij wat komt,
veeg het stof van je jas,
de verbinding is rond.’

Klik hier om de kaart te downloaden.